Rabu, 09 Januari 2013

Mi Bandung (Pahang)

Bahan-bahannya:

1 sudu besar minyak
4 ulas bwg putih,dihiris
6 ulas bwg merah,dihiris
2 ulas cili merah,dihiris
250g daging - saya gunakan daging ayam,dipotong kecil
250g udang - saya gunakan surimi,dipotong kecil
1 batang serai,dititik
1.2 liter air
1 1/2 kiub pati lembu Knorr
1/2 cawan sos tomato
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
4 biji telur
600g mi kuning - saya gunakan egg noodles yg perlu direbus dahulu hingga lembut
2 cawan sawi dan taugeh - saya gunakan brokoli dan bunga kubis
Bawang goreng dan daun bwg utk menghidang

Cara-caranya:

Panaskan minyak dan tumiskan bwg putih,bwg merah dan cili hingga naik bau.
Masukkan daging/ayam,udang/surimi dan serai.
Kacau selama 3minit.
Tambah air dan kiub pati lembu dan sos tomato.
Biarkan hingga mendidih.
Pecahkan telur satu persatu ke dlm kuah. Jgn kacau supaya telur tidak hancur.
Biarkan mereneh selama 3minit.
Tambahkan mi dan sayuran dan masak lagi hingga sayuran lembut.
Apabila masak, hidangkan bersama bwg goreng, sambal udang kering dan daun bawang.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar