Bahan-bahannya:
300g daging lembu/kambing
2 biji kentang kecil
2 biji carrot saiz kecil
1 cawan cendawan butang,dihiris nipis
1 biji bawang besar,dipotong bulat
1 ulas bawang merah,dihiris nipis
1 ulas bawang putih,diketuk
1/2 inci halia,dihiris nipis
Sedikit serbuk jintan dan ketumbar
1 batang kulit kayu manis
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
1 ketul kiub daging
2 cawan air
1/4 cawan kicap - atau lebih,bergantung kepada kuah
2 sudu teh tepung jagung
Sedikit tepung untuk menyaluti daging
Cara-caranya:
Salutkan daging dengan tepung dan tumiskan seketika hingga keperangan.
Tumis bawang merah,bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan kulit kayu manis,jintan,ketumbar dan kacau rata.
Masukkan air,kiub,kicap,daging dan biarkan hingga agak mendidih.
Masukkan carrot,kentang dan cendawan.
Perasakan garam dan serbuk lada hitam.
Perlahankan api dan biarkan kuah memekat.
Masukkan tepung jagung dan kacau rata.
Biarkan di atas api perlahan hingga sampai daging benar2 lembut.
Enak dihidangkan bersama nasi putih atau roti.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar